Total time logged in: 0 minutes.

Muzicki Forum « DRUŠTVO « Roditeljski Kutak « Pomozite tinejdžeru da se reši svakodnevnog stresa
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Pomozite tinejdžeru da se reši svakodnevnog stresa  (Read 2396 times)
BaBaRoGiNa sestra
Ovisnik o muzici
Serbia Bgd
View Profile
« on: December 16, 2009, 09:06:33 AM »

Školski uzrast je stresan za mnoge mlade ljude. Bilo da se radi o problemima u školi, ljubavnim ili društvenim, tinejdžerima sve izgleda mnogo strašnije nego što to zapravo jeste. A kako ljudi imaju „moć“ da im se misli manifestuju na fizičko zdravlje, bitno je znati kako možete da im pomognete.

Kako starimo, učimo i kako da se nosimo sa stresom (većina nas, barem delimično), ali većina tinejdžera ne zna kako to da izvede. Da je vaše dete pod stresom, ali i da ne zna kako da izađe na kraj sa istim, pokazaće vam nekoliko znakova:

1. Fizička napetost. Opada im kosa, izbile su im akne...
2. Muči ih nesanica.
3. Često su prehlađeni, boli ih grlo, osip i pate od drugih manjih infekcija češće nego inače.
4. Otresiti su i „živčani“.

Pomoć
     Ako ne možete da pronađete očigledan uzrok stresa kod tinejdžera, pokušajte da porazgovarate s njim. Porazgovarajte i s njegovim profesorom kako biste dobili više informacija. Ako ne želi da razgovara s vama o određenom problemu, pričajte o stresu uopšteno i kako može da ga se oslobodi. Objasnite mu da ste tu da mu pomognete, kako nije sam o čemu god da se radi.
     Šta vi možete da kažete:
- Zapamti, svi smo mi pod stresom. Ne radi se o tome da nešto nije u redu s tobom.
- Ako se suočiš s time što te muči i pokušaš da to rešiš najbolje šta možeš, osećaćeš se mnogo bolje nego dok bežiš od problema. I ako ovo uradiš, idući put će ti biti mnogo lakše.
- Tehnike samopomoći kao što je duboko disanje ili meditacija mogu da ti pomognu da se oslobodiš napetosti i hladne glave smisliš kako najbolje da rešiš problem.
- Napravi spisak svojih pozitivnih osobina koje će ti pomoći da rešiš problem. Kao na primer: „Dobar (dobra) sam u tome da se zauzmem sa samog (samu) sebe, a da ne izgubim. Ovo će ti pomoći da se osećaš snažnije i da se suočiš sa svojim strahovima.
- Što god da se desi, tvoja porodica te voli i poštuje sve tvoje napore.

U mojoj glavi se svadja gomila ljudi
Nadam se da se ne cuje...
Rastov telohranitelj
Kafanski umjetnik
*
Austria Vrsac-Vienna
View Profile
« Reply #1 on: December 21, 2009, 02:14:15 PM »

Super saveti nema sta,samo primecujem da je dosta tinejdzera danas tako otresito i tezi ka nekoj samostalnosti,i bukvalno ih bas boli uvo sta im roditelji kazu.Bas teze ka  suprotnom,da im roditelji ne pricaju nista,kao u fazonu-sve znaju i to sto znaju,znaju bolje nego mi matori...

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju...
Pages: [1]
  Print  

Jump to: